MARCEL

 

leeftijd: 56

Land/stad van herkomst: Veghel, nederland

burgerlijke staat: Samenwonend

kinderen: 1

beroep: musicus, eigen studio

Hobby's: genieten van het leven

reden voor verblijf op lesbos: vakantie

Mijn stemming (1-10): 8

Why? ..

mijn advies voor de wereld: Hou van elkaar

HASAN

 

leeftijd: 33

Land/stad van herkomst: Daraa, Syrië

burgerlijke staat: getrouwd

kinderen: 3

beroep: Schoolleraar, bankier

Hobby's: zwemmen, lezen

reden voor verblijf op lesbos: Onderweg naar Duitsland of naar Nederland

Mijn stemming (1-10): 10

Why? Alles ging goed vandaag, we kwamen veilig aan vanuit Turkije. En ik heb Marcel ontmoet.

mijn advies voor de wereld:  We zouden veel menslievender voor elkaar moeten zijn. 

 
 

DE ONTMOETING

Ruim een jaar geleden maakte leraar Hasan een zeer gevaarlijke vlucht van zijn geboortestad Daraa naar Oost-Turkije. Meerdere malen stond hij oog in oog met zowel het Syrische leger als IS. Godzijdank kwam hij heelhuids in Turkije aan en werd hij op vrijwillige basis maatschappelijk werker in een van de kampen.

Na een jaar hopen en wachten kwam het besef dat vrede in Syrië nog heel lang op zich zou laten wachten, en daarmee ook de terugkeer naar zijn geliefde Daraa. Hij besloot het heft over zijn toekomst in eigen handen te nemen en bereidde zich voor op de reis met de rubberboot naar het Griekse Lesbos. Op 17 augustus vertrok hij. 

Diezelfde avond zat hij opeens op het strand van Lesbos met musicus Marcel uit Nederland. De klik was er meteen. Als vanzelf ontstond er een gesprek over geloof, en over angst en macht die de mens beheerst. Over oorlog en racisme. Assad en IS. En over muziek natuurlijk.

'Speel je ook gitaar zoals die gitarist van The Scorpions?' vroeg Hasan aan Marcel, 'of zoals die 

van Metallica?' Hij bleek een enorme fan van beide groepen te zijn.' Hun muziek laat me vliegen zonder vleugels!' zei hij. De Wind of Change waar The Scorpions over zingen had wat Hasan betreft ook mogen gaan waaien in Syrië.

Na een snelle reis door Europa arriveerde Hasan begin september al in de Duitse stad Dortmund. Momenteel wacht hij in een centrum in Mannheim op de uitslag van zijn procedure.

'Hoe voel je je?' vragen we hem via Facebook Messenger. 'Goed en ongeduldig', zegt hij, 'ik sta aan het begin van een nieuw leven.' Na het verkrijgen van zijn papieren wil hij de Duitse taal vloeiend leren spreken en zo snel mogelijk een baan zoeken in de hoop dat hij dan zijn vrouw en kinderen naar Duitsland mag laten komen. 

Tot die tijd maakt hij er het beste van. 'Als ik mijn papieren heb kom ik ook naar Nederland,' zegt hij, 'dan wil ik voor jullie komen koken.' Naar eigen zeggen is hij de beste in het bereiden van allerlei Arabische gerechten. Hasan, wij zitten er klaar voor!