Κάντε κλικ στο ‘CC’ για να παρακολουθήσετε την ταινία με ελληνικούς υπότιτλους  (Δυστυχώς οι υπότιτλοι (CC) λειτουργούν μόνο σε υπολογιστή, και όχι σε smartphone ή Ipad).

 

Κάθε καλοκαίρι χιλιάδες Ευρωπαίοι τουρίστες έρχονται στο ελληνικό νησί της Λέσβου για να γιορτάσουν τις διακοπές τους. Αυτό το καλοκαίρι υπήρξε μια επιπλέον ομάδα: πολλοί Σύριοι και Αφγανοί πρόσφυγες έφτασαν από την Τουρκία με φουσκωτές βάρκες  καθώς εισήλθαν στην Ευρωπαïκή Ένωση.

Οι κινηματογραφιστές Philip Brink και Marieke van der Velden έστησαν ένα σκηνικό όπου τους κάλεσαν για να γνωριστούν μεταξύ τους. Καθισμένοι σε ένα παγκάκι στο πάρκο ή με θέα τη θάλασσα Σύριοι και Ευρωπαίοι μίλησαν για την πατρίδα, τη δουλειά, τον πόλεμο, το γάμο, τα αυτοκίνητα και τα κατοικίδια. Ακούστε τις συζητήσεις τους σ’αυτό το 23-λεπτό ντοκιμαντέρ.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ;

Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να γνωρίσετε τα άτομα και να παρακολουθήσετε τα αποσπάσματά τους.

Alaa & Finn

Alaa & Finn

Selma & Husam

Selma & Husam

Annemarijn & Birvan

Annemarijn & Birvan

Ghanem & Tilmann

Ghanem & Tilmann

Seet & Mayada

Seet & Mayada

Marcel & Hasan

Marcel & Hasan

Joana & Monique

Joana & Monique

Rashad & Otis

Rashad & Otis

Mohamad & Jan

Mohamad & Jan

Archie & Wissam

Archie & Wissam

Safi & Kea

Safi & Kea

Suhaila & Petra

Suhaila & Petra

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΑ;

Μόνο διά μέσου των ελληνικών νησιών υπήρξαν περίπου 851.000 άνθρωποι που έφτασαν στην Ευρωπαïκή Ένωση με φουσκωτές βάρκες. Πώς είναι δυνατόν ένα τόσο μεγάλο ρεύμα προσφύγων να ξεκίνησε; Από πού κατάγονται αυτοί οι άνθρωποι; Τι σημαίνει όλο αυτό για τη Λέσβο; Και τι για την Ευρώπη; Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το παρασκήνιο αυτής της  εξόδου. 

Did everyone want to participate? Click here if you would like to learn more about how this film was made.

Μετά από ένα μακρύ ταξίδι σε όλη την Ευρώπη, όλα τα άτομα από αυτό το ντοκιμαντέρ έχουν φτάσει με ασφάλεια στη Γερμανία ή την Αυστρία. Εδώ περιμένουν σε κέντρα προσφύγων για τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής. Δεν είναι σαφές ποιά θα είναι η έκβαση των διαδικασιών αυτών ή πότε θα ολοκληρωθούν. Επειδή, κάθε παιδί κάτω των 18 χρονών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποχρεωτική εκπαίδευση, τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο.

 

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ;

Ελπίζουμε οτι αυτή η ταινία θα παρακινήσει τους ανθρώπους να μιλάνε ο ένας με τον άλλον και όχι ο ένας για τον άλλον. Τα παγκάκια στο πάρκο ή στη θάλασσα περιμένουν καρτερικά για τις συζητήσεις μας. Μπορείς να μας βοηθήσεις με το να μοιραστείς αυτό το μήνυμα όσο το δυνατόν περισσότερο:

Μοιράσου την ταινία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή με τους μαθητές στην τάξη σου. Χρησιμοποίησέ την ως κατευθυντήρια γραμμή σε μια συζήτηση σχετικά με τους πρόσφυγες στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης σου, ή δείξ’ την στη γιαγιά σου σε ένα οικογενειακό τραπέζι. Αν κατεβάσεις τις κάρτες ερωτήσεων, μπορείς ακόμα να οργανώσεις το δικό σου «απόγευμα στο παγκάκι» στο τοπικό κέντρο προσφύγων. Περιλαμβάνονται επίσης κάρτες ερωτήσεων για παιδιά.

                       Click on the cards to download, the cards are also in Greek,

                       Click on the cards to download, the cards are also in Greek,

 

Τρέιλερ και σέλφι

 

  Η υλοποίηση του πρότζεκτ αυτού οφείλεται εν μέρει: