Elke zomer reizen vele Europese toeristen naar het Griekse eiland Lesbos voor een zonnige vakantie. Tegelijkertijd maakten in 2015 en 2016 duizenden vluchtelingen vanuit Turkije de oversteek naar het eiland om een veilig heenkomen te zoeken binnen de Europese Unie. Filmmakers Philip Brink en Marieke van der Velden nodigden toeristen

en vluchtelingen uit om met elkaar in gesprek te gaan. Zittend op een bankje in het park of uitkijkend over de zee ontstonden er gesprekken over thuis, oorlog, liefde, auto's en en muziek. De documentaire (23 min) laat op ontroerende wijze zien wat er gebeurt als we de tijd nemen om mét elkaar te praten in plaats van over elkaar. (Publicaties)

 

WIE IS WIE?

Klik op de foto's om de mensen beter te leren kennen en fragmenten te bekijken:

Alaa & Finn

Alaa & Finn

Selma & Husam

Selma & Husam

Annemarijn & Birvan

Annemarijn & Birvan

Ghanem & Tilmann

Ghanem & Tilmann

Seet & Mayada

Seet & Mayada

Marcel & Hasan

Marcel & Hasan

Joana & Monique

Joana & Monique

Rashad & Otis

Rashad & Otis

Mohamad & Jan

Mohamad & Jan

Archie & Wissam

Archie & Wissam

Safi & Kea

Safi & Kea

Suhaila & Petra

Suhaila & Petra

 

ACHTERGROND INFO

HOE GAAT HET NU?

Alleen al via de Griekse eilanden kwamen het afgelopen jaar ruim een miljoen mensen via rubberboten de Europese Unie binnen. Hoe kan het eigenlijk dat er zo'n grote vluchtelingenstroom op gang is gekomen? Hier kun je meer lezen over de achtergrond van deze exodus. 

Wilde iedereen meedoen met de film? En zijn de mensen gecast? Klik hier als je wil weten hoe we deze film hebben gemaakt.

Na een lange tocht door Europa zijn alle mensen uit deze documentaire veilig aangekomen in Duitsland of Oostenrijk. Hier wacht men momenteel in de noodopvang of in azc's op de benodigde verblijfspapieren. Het is onduidelijk wanneer hun procedure afgerond zal zijn en wat de uitkomst is. Omdat ieder kind onder de 18 jaar in Europa een leerplicht heeft mogen de kinderen wel al naar school.

Hier kun je zien waar de film is vertoond en gepubliceerd.

 

WAT KUN JIJ DOEN?

Wij hopen dat de film mensen in beweging brengt om meer mét elkaar te praten in plaats van over elkaar. De bankjes in het park of aan zee staan rustig op onze gesprekken te wachten. Jij kunt ons helpen om deze boodschap zo veel mogelijk te verspreiden: 

Deel de film of de trailer op social media, of met de leerlingen in je klas. Gebruik het als inleiding van een vluchtelingendebat in jullie gemeenteraad of laat het aan je oma zien tijdens het familiediner. Als je de vragenkaartjes downloadt kun je zelf een 'bankjes-middag' organiseren. Er zitten ook vragen voor kinderen bij. We zouden het heel leuk vinden als je ons foto's stuurt van je evenement of familiediner, zodat wij ze op onze facebook-pagina kunnen zetten. Hier zie je enkele foto's van bankjesmiddagen!

 

 

TRAILER & SELFIES

 

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door: