MOHAMAD

leeftijd: 50

Land/stad van herkomst: Aleppo, Syrië

burgerlijke staat: getrouwd

kinderen: 4

beroep: Restaurant manager van Oosters restaurant.

Hobby's: Sport

reden voor verblijf op lesbos: Onderweg naar Duitsland.

Mijn stemming (1-10): 5

Why? Ik ben blij dat ik vandaag veilig ben aangekomen op Lesbos maar ik mis mijn vrouw en kinderen enorm. Zij zijn nog in Turkije.

mijn advies voor de wereld: Ik zou graag de negatieve associatie met vluchtelingen willen veranderen. We zijn beleefde mensen, en we konden niet anders.

 

 

JAN

leeftijd: ..

Land/stad van herkomst: Weert, nederland

burgerlijke staat: getrouwd

kinderen: 4

beroep: Eerst monteur waterleiding, nu huisman.

Hobby's: ..

reden voor verblijf op lesbos: vakantie met mijn gezin.

Mijn stemming (1-10): ..

Why? ..

mijn advies voor de wereld: ..

 

 
 

DE ONTMOETING

Ooit was Mohamad manager van een Oosters restaurant in Aleppo, maar nadat zijn huis volledig in puin lag en hij voor de derde keer aan de dood was ontsnapt besloot hij om het lot niet langer te tarten. Hoe groot het verlangen ook was om in Syrië te blijven, het ging niet meer. Samen met zijn vrouw en drie kinderen vluchtte hij naar Turkije, maar eenmaal daar ondervonden zij dat zij er als Koerdische familie onmogelijk hun leven weer konden opbouwen. Zo kwam het besluit dat Mohamad samen met zijn dochter en twee zonen de oversteek naar Griekenland zou maken. Omdat er geld was voor de oversteek van maar drie personen bleven zijn vrouw en zoon achter in Istanbul.

Een paar uur na zijn boottocht ontmoetten wij hem en praatte hij met Jan uit Weert over zijn leven. Met het afscheid van zijn vrouw en zoon nog vers in zijn geheugen zaten de emoties hem hoog. Jan toonde begrip op een hele liefdevolle manier. 'We staan er niet zo vaak bij stil hoe het er in jullie land aan toe gaat', zei Jan, 'maar nu ik dat zo van jou hoor komt het hard aan. Wij zijn hier met ons gezin op vakantie en jullie gezin is verscheurd.'

Na alles wat we hebben meegemaakt maakt het me niet uit in welk land in Europa ik terecht kom', zei Mohamad, 'als het maar menselijk is. Ik wil me zo graag weer mens voelen.'

Drie weken later zien we tot onze opluchting op Facebook dat Mohamad en zijn kinderen veilig in Bremen in Duitsland zijn aangekomen. 

Eind september krijgen we een WhatsApp waar in staat dat ook zijn vrouw en zoon de oversteek zullen gaan maken. Op het nippertje want het weer wordt kouder. De familie voelt zich niet veilig in Turkije, en door de wachttijden in Duitsland is de hoop op snelle gezinshereniging verdwenen. Gelukkig gaat ook die reis goed. De hele familie is nu weer bij elkaar.

Aan het einde van het gesprek tijdens die warme zomeravond zei Jan: 'Als je nou ooit in de buurt van Weert bent, kom dan een espresso bij ons drinken.' 'Een ander drankje mag ook, hoor!' zei Mohamad grinnikend. Ze schreven elkaars telefoonnummer op en namen afscheid. Wij hopen dat er een lekker drankje voor Mohamad in de koelkast van Jan koud staat.